Κ.Δ.Α.Π. ΝΕΑΠΟΛΗΣ


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΜΗΜΑΤΑ Κ.Δ.Α.Π.


ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ




ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ – ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Στο ΚΔΑΠ λειτουργούν καθημερινά απογευματινά τμήματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας από 5 μέχρι 12 ετών. Το Σάββατο λειτουργούν μόνο πρωινά τμήματα.

Στα διδακτικά προγράμματα των τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης περιλαμβάνονται:

  • Ζωγραφική

  • Κεραμική

  • Κόσμημα

  • Κατασκευή

  • Θεατρικό Παιχνίδι

  • Μουσική Προπαιδεία

  • Παραμύθι

  • Η/Υ



ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


1. Εργαστήρια:

Το κάθε τμήμα παρακολουθούν 10 μέχρι 15 μαθητές και η κατανομή τους σ’ αυτά γίνεται ανάλογα με την ηλικία τους και το έτος φοίτησης.

Κάθε τμήμα απασχολείται στη διάρκεια της χρονιάς από έναv επιμορφωτή, ο οποίος συνεργάζεται κατά περίπτωση με τους δασκάλους ζωγραφικής, κεραμικής, κοσμήματος και θεατρικού παιχνιδιού.

Το μάθημα στα τμήματα διαρκεί δύο ώρες και γίνεται μια φορά την εβδομάδα.

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς γίνεται ενημερωτική συνάντηση των επιμορφωτών με τη διευθύντρια του χώρου.

Τα μαθήματα αρχίζουν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και τελειώνουν 31 Μαΐου. Ακολουθούνται οι αργίες των σχολείων.

Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, χώρους τέχνης, κ.λ.π.

Κάθε Ιούνιο διοργανώνεται γιορτή λήξης στον προαύλιο χώρο του ΚΔΑΠ όπου λειτουργούν ανοιχτά εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής και κοσμήματος. Τα έργα των παιδιών των εικαστικών εργαστηρίων (ζωγραφική – κεραμική – κόσμημα – κατασκευή) εκτίθενται σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο του Δήμου Βόλου.

Μέρος των έργων της έκθεσης παραμένουν στο αρχείο του Κ.Δ.Α.Π.



2. Παιδική Βιβλιοθήκη

Στο ΚΔΑΠ λειτουργεί παιδική δανειστική βιβλιοθήκη. Στόχοι της Βιβλιοθήκης είναι να προάγει την αντίληψη για τις ικανοποιήσεις που προσφέρουν τα βιβλία, να προωθεί την ιδέα ότι τα βιβλία και τα άλλα τεκμήρια είναι ουσιώδη μέσα για την ικανοποίηση των αναγκών της πληροφόρησης, να ενισχύει την αναγνωσιμότητα και κάθε είδους σχετική μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα, να βοηθά τη γλωσσική ανάπτυξη και να λειτουργεί ως τοπικό κέντρο πληροφόρησης, που εξασφαλίζει στους χρήστες της πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία.


3. Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιστορίας

Σε καθημερινή βάση και κατά τις πρωινές ώρες πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα ιστορίας για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου


4. Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Σε καθημερινή βάση και κατά τις πρωινές ώρες πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου: Θεατρικό Παιχνίδι, Κεραμική, Ζωγραφική.


5. Συνεργασία με ΚΑΠΗ Βόλου

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Κ.Δ.Α.Π. με το ΚΑΠΗ Βόλου, πραγματοποιείται το «Εργαστήρι Προφορικής Αφήγησης: Οι παππούδες αφηγούνται στα εγγόνια τους» με συντονιστή τον παραμυθά-ιστορητή Στέλιο Πελασγό.


6. Σεμινάρια

Το Κέντρο πραγματοποιεί κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, εικαστικούς, εμψυχωτές και μουσικοπαιδαγωγούς με στόχο τη διδακτική της τέχνης και την καλλιτεχνική αγωγή.


7. Θερινό τμήμα

Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιείται θερινό τμήμα ελεύθερης δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά εργαζόμενων γονιών. Κατά τη διάρκεια του τμήματος αυτού τα παιδιά ασχολούνται με ομαδικά παιχνίδια, εργαστήρια ζωγραφικής, μουσικών οργάνων, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθεάτρου, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κεραμικής, αφήγησης παραμυθιών, προβολή διαφανειών που αφορούν στην τέχνη, εκπαιδευτικών βίντεο.


Εγγραφές

Οι εγγραφές για όλους τους μαθητές του Κ.Δ.Α.Π. αρχίζουν στις 10 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ποσό της εγγραφής ορίζεται κάθε χρόνο από το συμβούλιο του Οργανισμού.


Δίδακτρα

Τα δίδακτρα ορίζονται κάθε χρόνο από το Συμβούλιο του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου.


Κανονισμός Φοίτησης

Οι ημέρες διδασκαλίας καθορίζονται επακριβώς στην αρχή της διδακτικής περιόδου.

Οι μαθητές οφείλουν να μην υπερβαίνουν το όριο των απουσιών που καθορίζεται σε 5 συνεχόμενες απουσίες.

Μετά την έναρξη των μαθημάτων δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα γονέων ή παιδιών που δεν είναι γραμμένα στο συγκεκριμένο τμήμα.

Τα υλικά και τα εργαλεία των εργαστηρίων πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να τοποθετούνται στη θέση τους με τη λήξη του μαθήματος.

Το Κέντρο διατηρεί το δικαίωμα να κρατάει δύο ή τρία έργα το χρόνο από κάθε μαθητή για το αρχείο του Κέντρου.




Προσωπικό

Το Κέντρο απασχολεί εκπαιδευτικούς, Ιστορικούς-Αρχαιολόγους, Μουσικούς, Θεατρολόγους, Βιβλιοθηκονόμους, Κεραμίστες, Ζωγράφους και Ιστορικούς Τέχνης.