«Η Ωραία Κοιμωμένη»
Μουσικοθεατρική παράσταση από τo Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Νεάπολης
Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. στο κλειστό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας (Μανδηλαρά και Σταδίου) θα παρουσιαστεί η μουσικοθεατρική παράσταση «Η Ωραία Κοιμωμένη». Η παράσταση πραγματοποιείται από τα εργαστήρια Θεατρικής αγωγής, Μουσικού συνόλου και Μουσικοκινητικής αγωγής του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ παιδικής έκφρασης και δημιουργίας που διοργανώνει η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.
Το θεατρικό κείμενο της παράστασης βασίζεται στο κλασικό παραμύθι «Ωραία Κοιμωμένη» ή αλλιώς «Η Ωραία Κοιμωμένη του Δάσους» του λαογράφου, συγγραφέα, μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας Σαρλ Περό (Charles Perault, Παρίσι, Ιανουάριος 1628-Μάιος 1703) και στο παραμύθι «Το δάσος που κοιμόταν» της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ (Rébecca Dautremer, γεν. 1971). Η μουσική που χρησιμοποιείται κυρίως στην παράσταση είναι του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (Pyotr Ilyich Tchaikovsky, 7 Μαΐου 1840-6 Νοεμβρίου 1893) από το ομώνυμο μπαλέτο αλλά και μουσικά μοτίβα άλλων συνθετών.
Η υπόθεση του παραμυθιού του Περό είναι γνωστή σε όλους και έχει κεντρικό θέμα το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση καθώς και τη συνεχή μάχη του καλού με το κακό. Η Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ στο παραμύθι «Το δάσος που κοιμόταν» στέκεται στο πλέον σημαντικό γεγονός του παραμυθιού, σε αυτό που κινεί ολόκληρη την ιστορία: στον ύπνο τον βαθύ όλων των όντων. Η συγγραφέας μεταμορφώνει το δάσος του κλασικού παραμυθιού σε μια σύγχρονη, κοιμισμένη πόλη. Η οπτική του πρίγκιπα είναι εκείνη που κινεί τώρα τα νήματα της ιστορίας. Στο κείμενο της θεατρικής παράστασης των παιδιών του ΚΔΑΠ η πραγματική αγάπη είναι η κινητήριος δύναμη. Η αγάπη ανάμεσα στους γονείς και στο παιδί που γίνεται ανησυχία και προσπαθούν συνεχώς να το μεγαλώσουν μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, η αγάπη του πνευματικού γονέα απέναντι στο παιδί που έχει αναλάβει να το καθοδηγεί στη ζωή του σύμφωνα με τις αληθινές αξίες της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι η αγάπη για όλα τα πλάσματα της φύσης, η αγάπη ως συντροφικότητα και εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, η αγάπη για πρόοδο και εξέλιξη στη ζωή, η αγάπη για την τέχνη, την ελευθερία των πράξεων και των λόγων και γενικότερα για το καλό όλου του κόσμου.
Στα εργαστήρια Θεατρικής αγωγής του ΚΔΑΠ Νεάπολης δίνεται έμφαση στην ψυχαγωγική και παιδαγωγική διάσταση του Θεάτρου, αφού μέσα από την εφαρμογή των τεχνικών του δράματος κατακτάται η γνωριμία των παιδιών με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους, η ψυχική και σωματική τους έκφραση, η ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας και η ένταξη στην ομάδα. Καλλιεργείται και εκδηλώνεται μια σκηνική συμπεριφορά των παιδιών που στηρίζεται στη γνωριμία με τις εκφραστικές τους δυνατότητες, στη δυναμική της ομάδας και τα στοιχεία του θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Τέλος, με την κορυφαία στιγμή έκφρασης του Θεάτρου, τη θεατρική παράσταση, τα παιδιά πραγματοποιούν έμπρακτα τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν λάβει για το Θέατρο, κατακτούν την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη και την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας.
Η μουσική εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο ΚΔΑΠ εξελίσσει τα δομικά στοιχεία της μουσικής -τον ήχο και τη σιωπή, τον ρυθμό, το τονικό ύψος, την ένταση, τη διάρκεια, το ηχόχρωμα- μέσα από ηχητικές εξερευνήσεις και αυτοσχεδιασμούς. Η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινά με την ενεργητική ακρόαση μουσικών έργων, ξαναγεννιέται μέσα από την επεξεργασία μοτίβων και φράσεων στα όργανα και στα διάφορα ηχητικά υλικά, και ολοκληρώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι τελικές ενορχηστρώσεις να βασίζονται σε γνωστές μελωδίες που χαρακτηρίζονται από τη μοναδική παιδική δημιουργία. Με οδηγό τη φαντασία οι ήχοι και οι μουσικές έρχονται να συμπληρώσουν το θεατρικό δρώμενο.
Στην παράσταση συμμετέχουν 89 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 12 ετών.
Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Κατερίνα Τσιώνα (θεατρολόγος)
Υπεύθυνες των τμημάτων Θεατρικής αγωγής: Ασημένια Ζήση (θεατρολόγος, Κατερίνα Τσιώνα θεατρολόγος).
Υπεύθυνη των τμημάτων Μουσικού συνόλου και Μουσικοκινητικής αγωγής: Θεοδώρα Μαγαλιού (μουσικός).
Βιολοντσέλο: Δέσποινα Λουκίδου (μουσικός).
Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών: Αναστασίου Χρυσούλα, Καραγιάννη Γαρυφαλιά, Αιμιλία Παρασχούδη-Χέμμινγκ (ειδικότητα ενδύματος του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) με την επιμέλεια της εκπαιδεύτριας Όλγας Οικονόμου.
Σχεδιασμός και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων, σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών: Χαράλαμπος Φωτόπουλος (εικαστικός), Κατερίνα Γκρίμπα (εικαστικός).
Το Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».