Ετήσια Έκθεση των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας2018-06-06
φωτό

Πλήθος κόσμου, μικρών και μεγάλων, παρευρέθησαν στα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης με έργα παιδιών (ζωγραφική – κεραμική) των Εικαστικών Εργαστηρίων για παιδιά του Δήμου Βόλου που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018 στις 8:00μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Τα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά του Δήμου Βόλου με την πολύχρονη εμπειρία τους στον τομέα της αισθητικής αγωγής προσφέρουν στα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας μέσα από έργα ζωγραφικής και πηλού. Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους δημιουργούν πρωτότυπα έργα εμπνευσμένα από την φύση, τα παραμύθια, την πολιτιστική κληρονομιά, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, με  ασκήσεις φαντασίας και με τη γνωριμία με την ιστορία της τέχνης.

 

Όπως αναφέρει ο εικαστικός και δάσκαλος εικαστικών στο ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας)  Χαράλαμπος Φωτόπουλος: «Η ενασχόληση του παιδιού με την τέχνη είναι στην πραγματικότητα τρόπος γνωριμίας με τον ίδιο του τον εαυτό. Η καλλιτεχνική αγωγή έρχεται να ενισχύσει τη δημιουργική του προσπάθεια, να θέσει σε εγρήγορση και να αφυπνίσει τις δημιουργικές του ικανότητες. Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση και υποστήριξη της αισθητηριακής λειτουργίας ώστε τα παιδιά να προσελκύουν τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου, με τακτική επεξεργασία, δρώντας ή παρατηρώντας. Αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα, στη δημιουργία αισθητηριακής αντίληψης και τη σύνθεση προσωπικής εικαστικής γλώσσας. Το πρώτο επιτυγχάνεται με τη γενικότερη επαφή με την τέχνη και το δεύτερο μέσω της εικαστικής πράξης. Κάθε μορφή τέχνης κατέχει τη μοναδικότητά της να εκφράζει, να μεταφέρει και να ολοκληρώνει συμπεριφορές. Παράλληλα η ενασχόληση με την τέχνη οξύνει την παρατηρητικότητα του παιδιού και καλλιεργεί την αναλυτική ικανότητα και την κρίση του. Η καλλιτεχνική δραστηριότητα, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή, επιδέχονται πολλαπλότητα λύσεων που καθιστούν το νέο άνθρωπο ευέλικτο στην επίλυση βιωματικών προβλημάτων. Με άλλα λόγια προσφέρει στο νέο άνθρωπο τη σιγουριά μιας συμβολικής γλώσσας που του δίνει τη δυνατότητα να εκφράσει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του. Συμπερασματικά, σημαντικό όφελος της καλλιτεχνικής αγωγής αποτελεί η πλήρωση της προσωπικότητάς του και ο προσδιορισμός της κοινωνικής του ταυτότητας».

 

Σκοπός των εργαστηρίων είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών, η επαφή τους με τον κόσμο των εικαστικών τεχνών και η εξοικείωσή τους τόσο με τις παλιότερες όσο και με τις σύγχρονες μορφές τέχνης. Στα εργαστήρια τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την έμφυτη ικανότητά τους για έκφραση μέσα από τη ζωγραφική και την κεραμική. Τα προγράμματα όλων των βαθμίδων παρέχουν πολλές γνώσεις πάνω στις τεχνικές, τα υλικά, τις έννοιες και την ιστορία της τέχνης. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενθάρρυνση της προσωπικής έκφρασης. Ο τρόπος που γίνονται τα μαθήματα προσαρμόζεται, όσο το δυνατόν, στις ανάγκες και το επίπεδο τόσο της ομάδας όσο και του κάθε παιδιού χωριστά. Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5 έως12 ετών που θέλουν να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται ασκήσεις φαντασίας, ασκήσεις εμπνευσμένες από παραμύθια, λαϊκά και σύγχρονα, ασκήσεις γνωριμίας με τα βασικά πλαστικά στοιχεία μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η κατανόηση των βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων, του τόνου, της υφής και της σύνθεσης -που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ζωγραφικής- καθώς και ασκήσεις εμπνευσμένες από έργα ζωγράφων.

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου 450 παιδιά από τα παρακάτω εργαστήρια: «Στέκι Παιδιού», Β΄ ΚΔΑΠ Βόλου της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Αμπελοκήπων, Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας), Βασδέκειο, Νεάπολης, Προσφυγικών  και ΚΔΑΠμεΑ της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των εικαστικών εργαστηρίων αποτελούν οι: Ευαγγελία Γεωργοπούλου - κεραμίστρια, Ζίνα Διακομή - κεραμίστρια, Νίκος Γεωργίου - κεραμίστας, Αναστασία Κοντογιάννη - κεραμίστρια, Βάντα Μαυροειδή - εικαστικός, Νατάσα Μόσιου - κεραμίστρια, Έλενα Νικηφόρου - ζωγράφος,  Απόστολος Ντελάκος - εικαστικός,  Χαράλαμπος Φωτόπουλος - εικαστικός, Κατερίνα Χαραλάμπους - κεραμίστρια.

 

Στη διάρκεια της έκθεσης  πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τα ΚΔΑΠ Νεάπολης και ΚΔΑΠ Κάτω Λεχωνίων (Αρτέμιδας).

 

Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας: Σταδίου και Μανδηλαρά, τηλ.: 24210 91150

Διάρκεια έκθεσης: 4 έως 29 Ιουνίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 2:00 μ.μ. έως 9:30 μ.μ και  Σάββατο 11:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ.

 

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι συγχρηματοδοτούμενες δομές από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».