Το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» του Δ.Ο.Υ.Κ. και το «Στέκι Παιδιού» του Κ.Ο.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Μεσογειακής πόλης» που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου, πραγματοποιεί εκδήλωση με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τα ψάρια της Μεσογείου» την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010 και ώρα 8.00 μ.μ. στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου (πλησίον της Έκθεση Βιβλίου)
Η εκδήλωση περιλαμβάνει :
· «Η χώρα των σπάνιων κοχυλιών». Ανοιχτό θεατρικό δρώμενο. Σε έναν μακρινό θαλασσινό τόπο υπήρχε κάποτε μια χώρα, που είχε τα πιο σπάνια κοχύλια του κόσμου. Κοχύλια πασπαλισμένα με χρυσή και ασημένια αστερόσκονη. Οι κάτοικοί της ζούσαν αρμονικά και ήσυχα, όταν ξαφνικά συνέβη κάτι απρόσμενο και τα σπάνια κοχύλια θα κινδυνέψουν να χαθούν για πάντα…Τα παιδιά μέσα από θεατρικά παιχνίδια θα ταξιδέψουν με το μυαλό και το σώμα σε άγνωστες παραλίες, θα μεταμορφωθούν σε πλάσματα της θάλασσας και θα ανακαλύψουν όλα εκείνα τα μυστικά που βρίσκονται καλά κρυμμένα στα σκοτεινά νερά του βυθού της. Με το θεατρικό παιχνίδι (ως παιδαγωγικό και παιδευτικό μέσο), το σώμα μετέχει ενεργά, κινείται και απελευθερώνει τη φαντασία και βοηθά να εκδηλωθούν συναισθήματα, εμπειρίες, σκέψεις. Με τη βοήθεια της μουσικής ως βασικό υλικό εμψύχωσης, τα παιδιά θα κινηθούν σε ρυθμούς και θα ανακαλύψουν νέους κώδικες επικοινωνίας με τα άλλα μέλη. Στο θεατρικό δρώμενο θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά που θα παρευρίσκονται στο χώρο. Υπεύθυνες θεατρικού δρώμενου: Ελένη Ζαρίφη, θεατρολόγος, Βάλια Σισκοπούλου, θεατρολόγος, Σοφία Τσιροζίδη, θεατρολόγος, Αιμιλία Γιάνναρου, κεραμίστρια
· «Το παιδί που έγινε ψάρι». Θα είναι μια παράσταση αφήγησης λαϊκών μύθων, παραδόσεων και παραμυθιών από την Ελλάδα και την Μεσόγειο με θέμα τα ψάρια και τους ψαράδες που θα συνοδεύεται από ζωντανή παραδοσιακή μουσική των χωρών της Μεσογείου. Δημιουργός και αφηγητής αυτής της παράστασης προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης θα είναι ο γνωστός βολιώτης καλλιτέχνης και ερευνητής Δρ. Στέλιος Πελασγός που θα συνοδεύεται μουσικά από το κανονάκι της Δομνίκης Μαυρίδου.
Η πρωτοτυπία αυτής της εκδήλωσης είναι η σύμπραξη του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη ντοκυμανταίρ Δημήτρη Βερνίκου με οπτικοακουστικό υλικό αφηγήσεων ψαράδων και ανθρώπων της θάλασσας. Οι περισσότεροι θυμούνται την φετινή βράβευση του Δ. Βερνίκου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το ντοκυμανταίρ του με θέμα την ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα επιχειρείται η σύζευξη οπτικοακουστικού υλικού και προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης σε μια κοινή δημιουργία. Ένας βουτηχτής από την Κάλυμνο θα διηγηθεί στην οθόνη την πάλη του με έναν καρχαρία κι ο παραμυθάς τις εβραϊκές παραδόσεις για τον Λεβιάθαν, τον δράκο της θάλασσας, ένας αιγύπτιος ψαράς που δουλεύει στα γρι- γρι του Βόλου θα μιλήσει για την ζωή των ψαράδων στην Αίγυπτο και στον Βόλο κι ο παραμυθάς θα διηγηθεί την παράδοση για τον αγώνα ψαρέματος του ρωμαίου αυτοκράτορα Αντώνιου και της βασίλισσας Κλεοπάτρας, τελευταίας φαραώ και απογόνου της γενιάς του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Πτολεμαίου Α΄ του Σωτήρος, ανάμεσα σε πολλές άλλες ιστορίες.
Η παράσταση αυτή στηρίζεται στην έρευνα του Δρ. Στέλιου Πελασγού για την εικόνα και το σύμβολο του ψαριού στην προφορική παράδοση των λαών της Μεσογείου (μύθοι, παραδόσεις, παραμύθια, τραγούδια κ.α.) που ξεκίνησε με την προτροπή της ιστορικού Παρασκευής Τσιμά, διευθύντριας στο Στέκι Παιδιού, με αφορμή την έκθεση εικαστικών και κεραμικών δημιουργιών των παιδιών με θέμα την Μεσόγειο και τα ψάρια. Η συνεργασία με έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες ντοκυμονταίρ στην Ελλάδα, του Δημήτρη Βερνίκου αποτελεί την απαρχή της αναζήτησης των δύο καλλιτεχνών για την συνομιλία της αρχαίας τέχνης του ραψωδού και του παραμυθά με την σύγχρονη τέχνη του ντοκυμανταίρ. Η προφορική αφήγηση είτε ζωντανή από τον Σ. Πελασγό είτε αποθηκευμένη και επεξεργασμένη από την κάμερα του Δ. Βερνίκου αποτελεί την βάση και των δύο αυτών τόσο διαφορετικών τεχνών.
Ιδανικός τόπος συνάντησης τριών τεχνών (κινηματογράφος, προφορική λογοτεχνία και αφήγηση, μουσική) με τα παιδιά και τους μεγάλους, το βράδυ της Παρασκευής 2 Ιουλίου στις 8.00 μ.μ. δίπλα στην θάλασσα, για να ακούσουμε ιστορίες για τους ανθρώπους της θάλασσας και τα ψάρια της.